Στρες και δίαιτα «γονατίζουν» τους εφήβους στην Ελλάδα

paxisarkia3
Άνιση μάχη με τα ανορεξικά σώματα των μοντέλων δίνουν οι έφηβοι στην χώρα μας – και κυρίως τα έφηβα κορίτσια.
    Δυσαρεστημένα από το παρουσιαστικό τους, αναγκάζουν τον οργανισμό τους σε νηστεία, παρόλο που σύμφωνα με νέα μελέτη τρία στα πέντε κορίτσια που κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους έχουν στην πραγματικότητα φυσιολογικό ή αδύνατο σώμα!

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ένας στους τέσσερις εφήβους θεωρεί το σώμα του παχύ – κυρίως τα κορίτσια και οι 15χρονοι μαθητές.
    Όπως όμως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, καταπονούν τον οργανισμό τους ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες, έχοντας στρεβλή εικόνα για τον εαυτό τους. Ένας στους έξι εφήβους κάνει δίαιτα, ενώ το 25% των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου ναι μεν υποκύπτει σε σάντουιτς και σε γλυκά ωστόσο θεωρεί ότι θα έπρεπε να αδυνατίσει.
    Κι όπως είναι αναμενόμενο, ο «τρόμος» της δίαιτας στοιχειώνει κυρίως τα κορίτσια: το 22,2% των κοριτσιών ακολουθεί αυστηρή διατροφή. Η αντίφαση ωστόσο είναι ότι τρία στα πέντε κορίτσια που αντικρίζουν στο καθρέφτη τους μία κοπέλα με καμπύλες και παραπανίσια κιλά, έχουν φυσιολογικό ή κάτω του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος.
    Τα αγόρια πάλι φαίνεται ότι είναι πιο επιεικείς με τον εαυτό τους, ακόμη κι αν η ζυγαριά τους δείχνει παραπανίσια κιλά: το 17,2% των αγοριών που θεωρούν το σώμα τους αδύνατο ή κανονικό, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
    Γενικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλήνιας μελέτης του ΕΠΙΨΥ, ένας στους πέντε εφήβους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ένας στους τέσσερις έχει βάρος μικρότερο του ενδεδειγμένου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις